Visszavonhatatlanul itt a tavasz, itt a medvehagyma. :)
Kóstoljátok meg
bátran, nagyon finom. Hamar lejár a szezonja, ezért az év többi részére
különböző eljárással érdemes elspájzolni.
Legegyszerűbb lefagyasztani. Én egy régi kedves
kolléganőmtől tanultam még pár éve ezt a módszert. Minden fűszernövényt így
fagyasztok le azóta. Alaposan megmosom,
leszárítom papírtörlővel. Összerendezem, mint egy szép csokrot, hengerbe,
majd folpackba csomagolom, azt pedig alufóliába, majd zacskóba teszem, amire
ráírom a tartalmat és a dátumot. Így, amikor használom később, majd csak a
tetejét kibontogatom, fagyosan szelek belőle, amennyire szükségem van, majd a
többit a hengerbe visszacsomagolom. Nagyon tuti módszer, köszönöm így utólag is
Katalinnak. :) Képeket
csatolok, ha spájzolok. :)
Lehet még összeturmixolni olajjal, ez addig áll el míg az
olaj. Idén pedig (hála a szüleimnek, szülinapomra kaptam egy nagyon tuti aszalógépet)
megpróbálom szárítani. Erről majd írok, hogy sikerült.
Visszatérve a friss medvehagymára a
mértékletességre itt is nagyon figyelni kell, mert erős vérhígító hatása van.
Én nagyon szeretem csak úgy elmajszolni a leveleket vajas
kenyérrel, de ha van egy kis időnk érdemes krémlevest készíteni belőle. Sok
recept van fent a neten, ezeket összegyúrva készítettem el a saját verziómat:
- 4 szem közepes krumpli (lehet ez is csicsóka)
- 4 közepes csicsóka (helyettesíthető krumplival, de cukorbetegeknek jobb a csicsóka)
- 1 csokor medvehagyma (kb 50 szál)
- Delikát8 ízlés szerint
- 2 csapott teáskanál keményítő
- 2 dl tejszín (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- 1- kiskanál-vég őrölt gyömbér, fekete és fehér bors, (gyakori mértékegység nálam, ha nem ezt használom, és már türelmetlen vagyok, akkor szokott meglendülni és beledőlni, gondolom ismerős, de lazán kezelem, mint Anyu szokta. Tőle tanultam, most is mosolygok, látom, ahogy főz, ezek építik az ember lelket, amiket magával hoz a gyerekkorból, és jó rágondolni)
Beleszórom a Delikát8-at. A medvehagymát megmosom és kb 10 szálat beledobálok, összetépkedve. Addig
főzöm, míg puha nem lesz a krumpli, csicsóka.
Ha megfőtt, botmixerrel alaposan pürésítem, ekkor tépkedem
bele a többi medvehagyma-szálat is. Alaposan pürésítem.
Visszateszem főni, ha
esetleg nagyon sűrű lenne, hígítom kis vízzel, ha pedig túl sok a víz rajta,
akkor egy kicsivel több keményítőt használok. Amíg újra forralom, kis hideg vízben kikeverem
a keményítőt, ha forr a leves, belekeverem a tejszínt, majd a hígított
keményítőt, egyet rotyantok rajta. Lekapcsolom és megkóstolom, ha valami még hiányzik,
utána fűszerezem.
Mi „aszalt” kenyérkockákkal fogyasztottuk. Nagyon finom. Jó
étvágyat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése