Pénteken nagyon jó áron sikerült
beszereznie Férjuramnak medvehagymát a csarnokban. 5 szép csokor már figyelt a
szatyorban, amikor kifele menet egy néni árult teletömött 3 literes zacskókban
is, jelentősen olcsóbban. Szokásom, hogy ha valamit sokkal olcsóbban meglátok, veszek
az olcsóbból is, mert így csökkentem a ráfizetést…. :) Uram ettől mindig kivan,
hogy minek, de hát…. Szóval nem tudott ellenállni (hi-hi :)), és vett egy zacskóval,
így most a medvehagymához is medvehagymát eszünk. :)
A neten kutatva Szepyke receptjén akadt meg a szemem: eredeti itt. Ez volt az alap, de egy kicsit átalakítottam az itthon fellelhető
alapanyagokhoz igazítva.
- 4 szép szelet sertés tarja
- kb 70 dkg pulykamell filé
- 1 db Camping fitt tömlős krémsajt
- kb fél vödör 20 %-os tejföl
- fél zacskó (3 literes) medvehagyma
- kb 10 cm füstölt kolbász (házi)
- kis darabka füstölt szalonna (házi)
- 1 kis fej új, zsenge fokhagyma
- kicsi olaj a tepsi aljára illetve egy kicsi a medvehagymához a mixerbe
- bors
- őrölt Cayenne bors
- őrölt pirospaprika
- őrölt kömény
- só
Először a tarját kicsit kiklopfolom,
majd megszórom a fűszerekkel, bedörzsölőm mindkét oldalát. Kiolajozott –nagyobb- tepsibe fektetem
a húsit. Rádobálom a felkockázott szalonnát, karikázott kolbászt és a megpucolt fokhagymát. Alufóliával befedem, begyújtom a sütőt,
és a legnagyobb fokozaton sütöm 10 percig.
Amíg sül, a pulykahúsit kicsit
vastagabb szeletekre vágom, majd kiklopfolom, és szintén fűszerezem. Ha megvan,
kb le is telik a 10 perc, de ha véletlen tovább tartana, ne felejtsük el lejjebb
venni a tarja alatt a lángot.
Kiveszem a tarját és óvatosan leemelem az alufóliát.
Befektettem a pulykát a tarják mellé, fölé. Így nagyjából egyszerre sülnek majd
meg. Visszatakarom, de nem teszem vissza a sütőbe.
Gyorsan elkészítem az
öntetet. A medvehagymát megmosom, konyharuhával kicsit leitatom róla a vizet.
Késes robotgépbe teszem és öntök rá egy kicsi olajat, hogy a gép könnyebben megbirkózzon
vele. Összeaprítom, majd hozzáteszem a camping sajtot, a tejfölt, egy kis
sót. Összeaprítom ismét. Szép zöld, folyékony öntetet kapok.
Ezt ráöntöm a húsikra, kicsit
felemelem a húsokat, hogy alájuk is kerüljön, mivel fedésben vannak egymással.
Visszateszem az alufóliát, és betolom a sütőbe. 4 és 5-ös fokozat között kb 40 percet sütöm, ekkor kiveszem és megforgatom a húsokat, majd visszatolom, már alufólia nélkül, további 25 percet sütöm. (Érdemes figyelni, nehogy leégjen). Nagyon finom illatok terjengnek a lakásban. Én mézes-gyömbéres zöldségeket készítettem hozzá, de azt már ki se bírtuk várni, főtt karfiollal ettük.
Visszateszem az alufóliát, és betolom a sütőbe. 4 és 5-ös fokozat között kb 40 percet sütöm, ekkor kiveszem és megforgatom a húsokat, majd visszatolom, már alufólia nélkül, további 25 percet sütöm. (Érdemes figyelni, nehogy leégjen). Nagyon finom illatok terjengnek a lakásban. Én mézes-gyömbéres zöldségeket készítettem hozzá, de azt már ki se bírtuk várni, főtt karfiollal ettük.
Érdemes elkészíteni, Uram azt
mondta régen evett ennyire finomat, ilyet gyakran csinálhatunk. Még negyedóra
múlva is azt mondta nagyon jó volt (másként fogalmazott, de azt itt nem írnám
le :)) Tényleg nagyon finom.
Köszönöm a receptet.
Kedves Katuska!
VálaszTörlésNagyon tetszi az oldalad, nagyon ügyes és kreatív vagy:-)
Diús
Kedves Diús!
VálaszTörlésKöszönöm. :)
tényleg finom:-)
VálaszTörléstanúsíthatom, én kaptam kóstolót is :-)
Puszi:
Diús